flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді можуть перепочити, адже засідання проведуть і студенти…

05 липня 2018, 13:09

До днів адміністративної юстиції судді ВААС надалиможливість студентам відчути себе справжніми суддями. Мове йде про модельне судове засідання, учасниками якого і є самі студенти.

Цього разу участь у імпровізованому слуханні справи взяли студенти Вінницького національного аграрного університету. Для майбутніх правників, які щодня пліч-о-пліч із аграріям, у ВААС підібрали справу про земельну ділянку.

Заздалегідь учасники отримали фабулу справи і поділили ролі у судовому процесі. А далі все, як у житті: встановлення справедливості розпочалось фразою розпорядника “Встати, суд іде”. У ході розгляду учасники дуже активно проявляли себе, кожна сторона доводила свою позицію так, ніби це дійсно реальна справа, і зараз вирішується їхня доля. При чому усе було на доволі високому юридичному рівні.

Прогресивні студенти навіть йшли в ногу з часом, і представник позивача надав суду електронні докази – геолокацію спірної ділянки. Чи то так було задумано учасниками, чи це була імпровізація, але новою редакцією Кодексу адміністративного судочинства України таку новацію передбачено, і це навіть додало судовому засіданню оригінальності. Найвідповідальнішим моментом був вихід до нарадчої кімнати, де “судді” приймали рішення, адже хід справи був настільки насиченим, що навіть модератор засідання не міг здогадатись про позицію служителів Феміди.

Своїм рішенням колегія суддів не лише забезпечила верховенство права, а й захистила права громадянина на володіння земельною ділянкою, таким чином засвідчивши основні принципи адмінсудочинства.