flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВААС Віталій Кузьмишин виступив у ролі тренера в Національній школі суддів України із темою: «Оптимізація адміністрування суду в умовах реорганізації і ліквідації»

30 травня 2018, 17:45

Уся гідність людини в її думці. Це те, що веде нас до ясного усвідомлення нашого становища у світі!              Паскаль «Pensées»

З цього вислову французького філософа почався виступ очільника ВААС Віталія Кузьмишина для колег з місцевих загальних, господарських та окружних адміністративних судів у Національній школі суддів України. Сьогодні Віталій Кузьмишин виступив у ролі тренера Національна школа суддів України із темою: «Оптимізація адміністрування суду в умовах реорганізації і ліквідації»

«Першим природнім законом є закон миру. Суспільство неминуче зруйнується, якщо йому не буде притаманна справедливість. Саме тому вираження волі всіх членів суспільства є необхідною умовою його існування. Основна мета держави – вгамувати суперечності, що виникають між людьми в суспільстві, і спрямувати їх у річище правової форми розв’язання спорів між особами, використовуючи спільну силу лише в тих випадках, коли окремі індивіди не бажають коритися встановленому правопорядку», - зауважив Віталій Кузьмишин, цитуючи «Загальний трактат про обов’язки» Шарля Монтеск’є .

Далі голова ВААС зупинився на актуальних нині питаннях щодо утворення, ліквідації та реорганізації судів, детально проаналізувавши усі етапи кожного з цих процесів.

Порядок утворення і ліквідації суду передбачений ст. 19. Закону України «Про судоустрій і статус суддів», при цьому всі дії узгоджуються безпосередньо із Державною судовою адміністрацією України, яка призначає комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюює порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Процес зміни внутрішнього устрою судової установи є непростим як з юридичного боку, так і з фізичного і морального, а тому питання ефективного судового адміністрування у цей час постає надто гостро. Усі структурні елементи суду в умовах ліквідації та реорганізації повинні працювати як злагоджений механізм, який має висококваліфікованого судового адміністратора, який у свою чергу вдало формує спільні вектори діяльності.

Крім того, під час виступу голова ВААС презентував позитивний досвід Вінницького апеляційного адміністративного суду щодо впровадження судово-адміністративних послуг, які є не просто новаційними, а суттєво полегшують та оптимізують роботу.

«Таким чином, авторитет правосуддя забезпечується професіоналізмом суддів, адміністративною досконалістю роботи судів, належною продуктивною працею працівників апарату суду, впровадженням сучасних інноваційних технологій, максимальною прозорістю діяльності судів та ефективною комунікацією з громадськістю», - підсумував Віталій Кузьмишин.