flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вишиванка – це не просто культурна традиція, це народний тренд

17 травня 2018, 16:26

Сьогодення вражає різноманіттям вишитого одягу,  а що ми ж знаємо про особливості та традиції цього сакрального елементу нашої багатовікової культури?!?

Працівникам Будинку адміністративних судів дуже пощастило, адже сьогодні у День вишиванки представники Вінницького обласного художнього музею Оксана Войтюк та Катерина Гончаренко надзвичайно захопливо розповіли нам про витоки та своєрідність вишитого надбання поколінь.                                              

Етнографи побудували всій виступ у формі інтерактивної лекції, під час якої вони по черзі суголосно розповідали про усі етапи виготовлення вишиванок та особливості орнаментів. Цікавими та нестандартними були техніки фарбування ниток, які інколи навіть позолочувались чи посріблювались. Сорочки із «золотими» нитками були надзвичайно коштовними і, як правило, вишивались на знаменні події. Крім того, кожен регіон і навіть окремі села використовували свої техніки і візерунки, за якими їхніх мешканців легко  можна було впізнати.

 

 

 

                                                     

Родзинкою на зустрічі була унікальна колекція вишитих подільськими майстринями сорочох, які збереглися із давніх часів і є абсолютно автентичними. Виконані у різних техніках на домотканому полотні вони просто захоплювали та чарували своєю красою.

Працівники ВААС, до речі, також були у вишиванках, переважну більшість з яких вишивали самі. Вишита сорочка сконцентрувала мудрість поколінь і може стати справжнім оберегом для свого власника. Тож давайте будемо у тренді народних традицій!

 

Відесюжет про захід за покликанням:

https://www.youtube.com/watch?v=RJ7mUwqgUN4&t=17s