flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова освіта як засіб формування громадянського суспільства

01 березня 2018, 15:56

Зараз наша країна переживає період реформування правової сфери. Найбільшу актуальність у сучасній державі набуває діяльність, пов’язана з формуванням ціннісно-правових орієнтацій населення, які надають можливість свідомо включатись у суспільно-політичне і правове життя держави.

Сьогодні підвищення рівня правової освіти і правосвідомості населення України – це першочергове завдання суспільства і держави, тому дослідження правової культури не зводиться лише до правосвідомості громадян суспільства, а визначається як сукупність досягнень суспільства, його соціальних груп та громадян у галузі регулювання суспільних відносин, яке забезпечується верховенством права у суспільному житті, правових принципів справедливості і гуманізму, захисту прав і свобод людини, її честі і гідності, реальне забезпечення місця людини як вищої соціальної цінності.

Побудова правової держави перш за все починається з виховання у молоді почуття відповідальності за свої дії і вчинки, широкого інформування кожного про його права і обов’язки, адже молодь є майбутнім нашої держави та запорукою розвитку громадянського суспільства.

Необхідним є й формування правової освіти населення, що працює. Правова культура у практичному аспекті є необхідною для того, аби особа добре орієнтувалася у сьогоденні, знаходила правильний вихід із ситуацій, у які часто потрапляє через відсутність елементарної правової грамотності, добре знала свої права й обов’язки та вміла їх реалізовувати і за допомогою правових засобів ефективно захищала і вміла грамотно вирішувати завдання практичної поведінки у правовій сфері. Головним завданням правового виховання є вироблення у громадян позитивних соціально-правових установок, що забезпечують правомірну поведінку у всіх сферах діяльності, безпосередньо коли  мова йде про державно-правову та адміністративно-правову поведінку.

Не менш важливою складовою як правової освіти, так і правосвідомості в цілому є самоосвіта громадян, з питань права та правових принципів. Так, для підвищення кваліфікації правової освіти населення створюються спеціальні правові теле- та радіопередачі, через які громадян систематично інформують про прийняті законодавчі й інші нормативно-правові акти, діяльність органів влади, стан правопорядку, боротьбу з правопорушеннями тощо.

Таким чином, забезпечення знань в необхідних межах закону – це не самоціль, а засіб, за допомогою якого треба досягти такого рівня розуміння права і його принципів, коли молода особа готова слідувати закону, проявляти високу правову активності у повсякденному житті, уміє порівнювати свою поведінку та поведінку оточення з принципами та конкретними вимогами закону. Правове виховання є важливим регулятором поведінки, важливим каналом засвоєння колективного досвіду суспільства. Підлітки, які наділені достатньою правовою культурою, можуть у певній ситуації намітити і реалізувати правильну лінію поведінки, попри недостатній життєвий досвід. Вимога знати, поважати і виконувати закони належить до числа першочергових у вихованні молоді, для того щоб перетворити повагу до права, закону в особисте переконання кожного молодого члена суспільства.

Отже, формування і розвиток правової культури всього суспільства залежить від високого рівня правової освіти кожного громадянина, а саме: виховання глибокої пошани до закону, формування готовності безпосередньо і активно брати участь у втіленні його положень у повсякденному житті, кожної посадової особи, кожного державного службовця, і особливо професійних юристів, на яких припадає головна робота у законотворчості та застосуванні права. Лише тоді рівень правової культури населення досягне найвищого щабля розвитку, лише тоді кожен громадянин держави відчує власну приналежність до правового життя країни, буде активним учасником правового процесу й матиме змогу самостійно аналізувати чинне законодавство, відзначаючи його здобутки та недоліки.

 

Відділ надання інформаційних послуг та діловодства суду