flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВААС: «Людина є найвищою соціальною цінністю не лише за Конституцією України, а й за своєю природою, а поліцейські, перебуваючи на службі, повинні усвідомлювати свій особливий статус, який полягає у захисті прав та інтересів громадян»

23 листопада 2017, 16:38

23 листопада 2017 року, у відкритому судовому засіданні колегією суддів ВААС було заслухано апеляційні скарги колишніх патрульних Управління патрульної поліції у м. Хмельницькому щодо визнання незаконними, протиправними дій та наказу про притягнення до дисциплінарної відповідальності, поновлення на службі.

Судом встановлено, що у грудні 2016 року патрульними поліцейськими під час затримання психічно хворої людини було неправомірно застосовано зброю, унаслідок чого особа загинула. У ході службового розслідування було з’ясовано, що дії патрульних становили реальну загрозу життю та здоров’ю випадкових осіб та патрульних, які знаходились у місці затримання. Крім того кулями із табельної зброї поліцейських було пошкоджено автомобіль, який знаходився поряд. Таким чином у висновках службового розслідування було зазначено, що обраний за відповідних обставин поліцейський захід примусу, а саме: застосування табельної вогнепальної зброї – не був необхідним та не міг заподіяти найменшу шкоду в ситуації, яка склалась на момент затримання небезпечного громадянина.

Патрульні Управління патрульної поліції у м. Хмельницькому оскаржили наказ Національної поліції України, яким за неналежне виконання службових обов’язків, порушення вимог Закону, їх було звільнено зі служби та з посади. Хмельницький окружний адміністративний суд відмовив в задоволенні позову.

Колегія суддів Вінницького апеляційного адміністративного суду, залишивши без задоволення апеляційні скарги позивачів, підтримала рішення суду першої інстанції. Із текстом рішень, після їх складення у повному обсязі, можна буде ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номерами справ: 822/1076/17 та 822/1077/17.