flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обов`язки секретаря судового засідання в рамках виготовлення та направлення процесуальних документів

02 листопада 2015, 13:42

Ознайомившись з посадовою інструкцією та положеннями КАС України, ми можемо побачити, що робота на посаді секретаря судового засідання є різноманітною і не обмежується діяльністю у залах судових засідань. Секретар має досить широкий спектр посадових обов’язків, які безпосередньо передбачені статтями 63 КАС України та Інструкцією з діловодства в адміністративних судах України.

Нам звично думати, що секретар судових засідань – це та посадова особа, яка веде журнал судового засідання та здійснює фіксацію судового засідання за допомогою технічних засобів. Однак, якщо дослідити його посадову інструкцію, то можна побачити, що секретар має великий обсяг обов’язків, як до початку, так і після судового розгляду.

Зупинимось на обов’язках здійснення судових викликів, виготовлення копії судових рішень у справах та їхньому оформленні для направлення копій судових рішень сторонам. Саме з цих процесуальних документів ми можемо дізнатися про час і дату судового розгляду, про права та обов’язки особи, як учасника процесу, та кінцеве рішення по закінченню розгляду справи. Надзвичайно важливим є дотримання встановлених строків їх вручення сторонам. Якщо розглядати це детальніше, то відповідно ст.35 КАС України повістка має бути вручена не пізніше ніж за три дні до початку судового засідання. Це необхідно, передусім, для можливості прибуття особи в суд та надання заперечень або інших документів, які б мали значення для справи. Недотримання вказаних строків вручення може бути причиною відкладення розгляду справи.

Що стосується виготовлення копії судових рішень, то це – один з основних обов’язків секретаря, оскільки чим швидше особа отримає рішення, тим швидше вона зможе або його оскаржити у разі прийняття рішення не на його користь, або відновити свої порушенні права.

Ось чому ефективна робота секретаря судового засідання щодо своєчасного виготовлення копій процесуальних документів та їх направлення учасникам процесу сприяє реалізації громадянами своїх процесуальних прав в адміністративному процесі.