flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виборче законодавство – тема для обговорення

16 жовтня 2015, 18:01

У Вінницькому апеляційному адміністративному суді відбувся семінар на тему: «Застосування виборчого законодавства на місцевих виборах».

Участь у семінарі взяли в. о. голови ВААС Жанна Мельник-Томенко, заступник голови Вищого адміністративного суду Михайло Смокович, судді Вінницького апеляційного адміністративного суду, юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини Дмитро Третьяков, керівник спеціального проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні» Олена Трапезнікова, радник з юридичних питань проекту Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» Ірина Зарецька, начальник відділу підготовки суддів НШС України Іван Балаклицький, експерт з питань виборчого права Сергій Кальченко, судді та голови судів Вінницького апеляційного адміністративного округу.

3

Вітальним словом розпочала захід в. о. голови Вінницького апеляційного адміністративного суду Жанна Мельник-Томенко.

За її словами, проблемні питання виборчого процесу є досить актуальними в наш час, а тому потребують активного обговорення для ефективного і швидкого розгляду адміністративних справ такої категорії та всебічного захисту прав тих осіб, які його потребують.

4

«Вищий адміністративний суд України у співпраці з Національною школою суддів України, проектом Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» та спеціальним проектом Європейського Союзу та Ради Європи «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні» досить часто проводить такого роду навчання для суддів судів нижчих інстанцій з метою надання рекомендацій та вирішення складних ситуацій під час виборів. Такі обговорення призводять до полегшення роботи суддів під час прийняття рішень з виборчого процесу у короткі терміни», – зазначив заступник голови ВАСУ Михайло Смокович.

5

Навчальний семінар був поділений на дві частини: теоретичні знання з посиланням на рішення судів, якими ділився з присутніми експерт з питань виборчого права Сергій Кальченко, та практичні – огляд практики Європейського суду з прав людини, де тренером був юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини Дмитро Третьяков, та особливості розгляду виборчих справ, де доповідачем виступав заступник голови ВАСУ Михайло Смокович.

7

У межах семінару учасники обговорили особливості виборчих систем на місцевих виборах, деталі територіальної організації виборчого процесу, уточнення нюансів системи формування виборчих комісій, принципи та методи складання та уточнення списків виборців, а також важливі питання, які мають безпосереднє відношення до виборчих процесів, та особливості розгляду виборчих справ на практиці.

За результатами семінару усі присутні пройшли експрес-опитування та отримали сертифікати.

8

9