flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ефективне адміністративне судочинство – запорука захисту прав і свобод людини і громадянина

09 жовтня 2015, 17:16

Сьогодні, 09 жовтня, з нагоди п’ятої річниці діяльності Вінницького апеляційного адміністративного суду в приміщенні Будинку адміністративних судів відбувся круглий стіл на тему: «Ефективність адміністративного судочинства в часі».

Мета круглого столу – вдосконалення адміністративного судочинства на основі аналізу його ефективності в часі.

20

У заході, крім суддів Вінницького апеляційного адміністративного суду, взяли участь судді Конституційного Суду України та Верховного Суду України, заступник голови Вищого адміністративного суду України, член Ради суддів України, а також провідні юристи в галузі адміністративного права та науковці.

Вітальним словом розпочав круглий стіл голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин.

17

«Започаткування адміністративної юстиції було клопітким і довгим у часі. Значний період науковці, юристи, адвокати та судді аналізували діяльність адміністративних судів інших країн світу і прийшли до висновку, що для розвитку громадянського суспільства в Україні обов’язково має бути створена система адміністративних судів. Тому нам усім необхідно пам’ятати про основні завдання адміністративного судочинства та робити все можливе задля забезпечення їхнього втілення в життя», – зазначив голова ВААС Віталій Кузьмишин.

Про історію та етапи становлення адміністративного судочинства в Україні на власному досвіді розповіли суддя Конституційного Суду України Олександр Пасенюк, заступник голови судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України Олександр Терлецький, заступник голови Вищого адміністративного суду України Михайло Цуркан, член Ради суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України Тетяна Чумаченко та суддя Конституційного Суду України у відставці Володимир Кампо.

23

19

«Виконання судових рішень є однією з необхідних умов ефективності адміністративного судочинства, адже у разі невиконання цих рішень не досягається кінцева мета правосуддя – захист інтересів громадян і реальне поновлення їхніх порушених прав. Ефективне виконання обов’язкового судового рішення є основоположним елементом верховенства права. Необхідно забезпечувати довіру громадськості до авторитету судової влади. Незалежність судової влади та право на справедливий судовий розгляд (стаття 6 ЄКПЛ) є марними, якщо судове рішення не виконується», – зазначила суддя Вінницького апеляційного адміністративного суду Тетяна Драчук.

26

Заключною стала третя сесія круглого столу на тему: «Комунікація як спосіб забезпечення прозорості та відкритості суду». Учасники панельної дискусії обговорили роль комунікації з відвідувачами суду у забезпеченні ефективності адміністративного судочинства, а також вплив ЗМІ на формування громадської думки.

Учасники підвели підсумок заходу щирими вітальними словами на адресу Вінницького апеляційного адміністративного суду, а саме з нагоди п’ятої річниці діяльності суду, та побажали плідної співпраці і подальшого зростання у забезпеченні та утвердженні європейського судочинства на теренах української держави.

18

21