flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВААС захистив право матері на отримання соціальної допомоги на дитину

01 жовтня 2015, 09:11

Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Шепетівської міської ради Хмельницької області своїм рішенням призначило жінці державну соціальну допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 01 липня 2013 року.

У подальшому за результатами проведення органом соціального захисту звірки з органом податкової служби було встановлено, що з 14 жовтня 2013 року по 14 травня 2014 року жінка, якій призначена допомога, працювала у ДНЗ «Ластівка» на 0,5 ставки, тобто неповний робочий час.

На підставі отриманих відомостей Управління праці та соціального захисту населення звернулось до суду з позовом про стягнення з цієї жінки коштів соціальної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, які їй були виплачені надмірно, вважаючи, що вона не мала на неї права, оскільки працювала в цей період у дошкільному навчальному закладі.

Дослідивши вимоги законодавства України, Вінницький апеляційний адміністративний суд дійшов висновку, що обов’язковою умовою повернення надміру виплачених коштів допомоги є те, що особа умисно приховувала обставини, які вплинули чи могли вплинути на встановлення права на таку допомогу чи визначення її розміру (у тому числі про працевлаштування на неповний робочий час).

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про відпустки» в редакції від 16 жовтня 2012 року (що діяла на час виникнення спірних правовідносин) за бажанням жінки або осіб, зазначених у частині третій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки по догляду за дитиною.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що за умови отримання відпустки для догляду за дитиною відповідачка мала б право на отримання такої допомоги в такому ж розмірі, як і на час призначення допомоги, не зважаючи на те, що працювала неповний робочий час.

 

Читати вищезазначене рішення

 

За інформацією відділу узагальнення судової практики
та аналітично-статистичної роботи