flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колегія Вінницького апеляційного адміністративного суду залишила без задоволення апеляційну скаргу Віктора Малиновського щодо визнання ряду рішень виконкому Вінницької міської ради незаконними

23 вересня 2015, 10:37

Віктор Малиновський просив суд визнати протиправними дії виконкому Вінницької міської ради та скасувати рішення міськради №25 «Про обслуговування житлового фонду», № 1329 «Про розгляд подання прокурора м. Вінниці від 07 травня 2014 року «Про усунення порушень вимог Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про житлово-комунальні послуги»; № 1432 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради від 05 червня 2014 року № 1329», № 2463 «Про розгляд подання заступника прокурора м. Вінниці від 07 травня 2014 року про усунення порушень вимог законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про житлово-комунальні послуги».

Під час розгляду справи у суді апеляційної інстанції було встановлено, що всі оскаржувані рішення пов’язані між собою, уточнюють одне одного та спрямовані на визначення виконавця комунальних послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій ТОВ «ЖЕО».

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, колегія суддів ВААС підтвердила правомірність визначення виконавчим комітетом Вінницької міської ради виконання відповідних послуг з утримання будинкових споруд ТОВ «ЖЕО» з урахування всіх рішень виконавчого комітету, що приймались з вказаних питань.

Отже, у задоволенні апеляційної скарги Віктора Малиновського відмовлено.

Переважна більшість нарікань третіх осіб – мешканців Вінниці, що брали участь у справі, пов’язані з якістю надання послуг та тарифами, що є іншими спірними правовідносинами, які не були предметом спору в цій адміністративній справі. При цьому необхідно зауважити, що участь у справі брали лише 18 учасників, а оскаржувані рішення стосуються мешканців понад 700 будинків Вінниці.

 

Довідково:

 

Набрав чинності новий Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках».

Новий закон руйнує монополію ЖЕКів на надання житлово-комунальних послуг та перекладає повну відповідальність за утримання та управління будинком на його мешканців. Відтепер власники квартир багатоповерхових будинків мають опікуватися не лише своїми оселями, а й сходами, ліфтами, дахом та подвір’ям. Згідно з нововведенням, мешканці мають час до 1 липня 2016 року, щоб визначитися з тим, хто здійснюватиме управління їхнім будинком надалі.

Вирішувати подальшу долю свого будинку, а відповідно свого комфорту та благоустрою, власники квартир мають на загальних зборах. У такий спосіб мешканці повинні обрати управителя будинком поміж себе або запросити керуючу фірму, яка надаватиме усі житло-комунальні послуги, відповідатиме за утримання будинку, ремонт, буде підзвітною мешканцям. Вартість таких послуг визначається за домовленістю сторін.

За новими правилами, щоб збори відбулися, достатня присутність трьох мешканців з усього будинку. Однак все, про що йтиметься на зборах, ініціатори зібрання мають письмово повідомити інших та шляхом опитування решти мешканців ухвалити остаточні рішення.

Якщо власники квартир не зможуть дійти згоди до липня наступного року, тоді орган місцевого самоуправління сам призначить будинку керуючу компанію. За неготовність взяти на себе відповідальність доведеться платити у прямому сенсі цього слова. Тобто є імовірність того, що вартість послуг керуючої компанії, яку обере та призначить будинку держава, буде завищеною.