flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рекомендації щодо перебування відвідувачів у приміщенні суду

26 серпня 2015, 12:21

Суд як державний орган здійснює правосуддя у формі розгляду і вирішення цивільних, кримінальних, адміністративних та інших категорій справ у встановленому законом порядку.

Відвідувачі суду, передусім, повинні з повагою ставитись до суду, його працівників та інших відвідувачів.

Зазвичай, до суду звертаються громадяни, яким потрібно отримати інформацію щодо розгляду справи, подати процесуальні документи, ознайомитись з матеріалами справи, та безпосередньо учасники судового процесу.

Відвідувачі суду мають можливість проходити в приміщення суду і зали судових засідань в установлені дні та години, знаходитись в залі судових засідань під час розгляду судової справи як учасники судового процесу або вільні слухачі.  При вході до суду кожен зобов’язаний проходити пропуск з використанням технічних засобів, що здійснюється співробітниками судової міліції, і пред’являти їм для перевірки паспорт або інший документ, що посвідчує особу.

Ідучи до суду рекомендовано одягнути костюм чи  інше вбрання ділового стилю. Не варто приходити до суду у  футболці, шортах, іншому спортивному одязі. Сторонам та учасникам судового процесу необхідно приходити до суду завчасно. Якщо учасник процесу не може прибути до суду, він повинен заздалегідь повідомити про це суд у письмовій формі.

Сторона у справі в судовому засіданні повинна ввічливо ставитись до суддів, звертатись словами «Ваша честь…», вставати при вході судді або колегії суддів до зали судового засідання. Бажано уникати надмірних емоційних проявів. Заходити до зали судового засідання потрібно лише після запрошення судового розпорядника або секретаря судового засідання.

Передавати судді документи та інші матеріали, що стосуються справи, необхідно через судового розпорядника, а за його відсутності – через секретаря судового засідання.

Варто пам’ятати  й про те, що сторона у справі обов’язково повинна надати документ, який посвідчує її особу, довіреність або договір про надання правової допомоги, а також  ті документи, що стосуються справи.

 

Підготовлено відділом забезпечення розгляду

адміністративних справ Вінницького ААС