flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо основних причин залишення Вінницьким апеляційним адміністративним судом апеляційних скарг без руху у першому півріччі 2015 року

07 липня 2015, 14:18

Протягом першого півріччя 2015 року судом залишено без руху 403 апеляційні скарги. Аналізом судових рішень встановлено, що основними причинами залишення апеляційної скарги без руху є, зокрема:

  • подання апеляційної скарги, оформленої без дотримання встановлених статтею 187 КАС України вимог;
  • подання апеляційної скарги після закінчення строків, встановлених статтею 186 КАС України;
  • відсутність доказів сплати судового збору.

Так, згідно з частиною третьою статті 189 КАС України до апеляційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 187 цього Кодексу, застосовуються правила статті 108 цього Кодексу.

Водночас, за змістом ч.4 ст. 189 КАС України апеляційна скарга залишається без руху у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею і заяві, визнані неповажними. При цьому протягом тридцяти днів з моменту отримання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху особа має право звернутись до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строків або вказати інші підстави для поновлення строку.

Разом з тим, згідно з частиною 6 статті 187 КАС України до апеляційної скарги додається документ про сплату судового збору.

Враховуючи викладене, особі, яка подає апеляційну скаргу, варто звернути увагу на наступні вимоги: 

  1. Так статтею 187 КАС України передбачені основні вимоги до апеляційної скарги, зокрема:
    • апеляційна скарга подається у письмовій формі.
    • в апеляційній скарзі зазначаються:
      1. найменування адміністративного суду апеляційної інстанції, до якого подається скарга;
      2. ім’я (найменування), поштова адреса особи, яка подає апеляційну скаргу, а також номер засобу зв’язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;
      3. вимоги особи, яка подає апеляційну скаргу, до суду апеляційної інстанції;
      4. обґрунтування вимог особи, яка подала апеляційну скаргу, із зазначенням того, у чому полягає неправильність чи неповнота дослідження доказів і встановлення обставин у справі та (або) застосування норм права;
      5. у разі необхідності – клопотання особи, яка подає апеляційну скаргу, про витребування нових доказів, про виклик свідків тощо;
      6. перелік матеріалів, які додаються.
    • в апеляційній скарзі зазначається, чи бажає особа взяти участь у судовому засіданні суду апеляційної інстанції, чи просить суд розглянути справу за її відсутності.
    • якщо в апеляційній скарзі наводяться нові докази, які не були надані суду першої інстанції, то у ній зазначається причина, з якої ці докази не були надані.
    • апеляційна скарга підписується особою, яка її подає, або її представником, який додає оформлений належним чином документ про свої повноваження, якщо цей документ не подавався раніше. В апеляційній скарзі зазначається дата її подання.
    • до апеляційної скарги додаються її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. До апеляційної скарги додається документ про сплату судового збору, а також копії доданих до неї письмових матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.
  2. Відповідно до ч.2 ст.186 КАС України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.
  3. Порядок сплати судового збору регулюється Законом України “Про судовий збір”.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України “Про судовий збір”, за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України, справляється судовий збір.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України “Про судовий збір” судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, – у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру судовий збір справляється в розмірі 0,06 розміру мінімальної заробітної плати (ч.2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір”).

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір” за подання до адміністративного суду апеляційної скарги на рішення суду, заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду сплачується 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру – 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми.

Так, Законом України “Про Державний бюджет України на 2015 рік” мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2015 року визначена у розмірі 1218 грн.

Тому підсумовуючи вищезазначене, при поданні апеляційної скарги просимо звертати увагу на основні вимоги законодавства, так як їх невиконання змушує суддів надавати термін для виправлення недоліків, що в свою чергу збільшує тривалість розгляду справи.

 

 

Підготовлено відділом узагальнення судової практики та аналітично-статистичної роботи