flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З ініціативи голови Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталія Кузьмишина відбувся виїзний круглий стіл

06 березня 2015, 13:19



З ініціативи голови Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталія Кузьмишина відбувся виїзний круглий стіл за участю представників Асоціації правників України, суддів-адміністративників різних інстанцій, фахових адвокатів та науковців на тему: «Адміністративне судочинство та необхідні зміни до нього крізь призму рішень Європейського суду з прав людини». Висококваліфіковані правники  зібрались аби спільно опрацювати конкретні шляхи вдосконалення вітчизняного процесуального законодавства з урахуванням правових стандартів, вироблених на загальноєвропейському рівні, тим самим сприяючи його конструктивним змінам.
 
       У Вінниці обмінювались думками,  висвітлювали свої напрацювання та погляди суддя Конституційного суду України Станіслав Шевчук, суддя Вищого адміністративного суду України Тетяна Стрелець,  проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України Наталія Шукліна, голова Комітету з процесуального права Асоціації правників України, керуючий партнер LCF Анна Огренчук, ректор Донецького національного університету, доктор юридичних наук, професор Роман Гринюк та багато інших провідних практикуючих юристів.
 Присутні присвятили увагу широкому колу актуальних для українського адміністративного судочинства питань. Так, доповідачі наголошували на потребі належної аргументації у судових рішеннях українських суддів та їх вмотивованості  за аналогією до рішень Європейського суду з прав людини. Зосереджено було увагу учасників на труднощах співставлення принципу офіційного з’ясування обставин у справі, притаманного для адмінсудочинства,  із принципом змагальності учасників процесу. Не оминули увагою правники і проблеми відсутності єдності судової практики, вказавши на необхідність  її приведення до усталеності.
 
       За словами голови ВААС Віталія Кузьмишина, сьогодні, національне законодавство, що регулює процес здійснення судочинства, на жаль, у свою чергу, додає його учасникам певних труднощів. Ми продовжуємо лише констатувати, що ситуація «навколо правосуддя», жодним чином не дає відповіді на запити громадянського суспільства. Законодавці ж, натомість, під виглядом реформ вкотре засвідчують свою неповагу до рекомендацій європейських експертів та Венеціанської комісії, не бажаючи  мінімізувати вплив політиків на суддів.
 Суддя Конституційного Суду України Станіслав Шевчук наголосив на необхідності застосування конституційних норм, як норм прямої дії, чому не приділяється належна увага судами різних спеціалізацій. Вказав суддя-конституціоналіст, що вітчизняні суди, стоячи на захисті прав і свобод людини, повинні керуватись фундаментальними європейськими принципами, однак через призму національної доктрини. Особливо цікавими для присутніх став ряд прикладів розгляду резонансних справ, наведених Станіславом  Шевчуком з його власної практики за часів перебування на посаді судді Європейського суду з прав людини.
 Проректор Національної школи суддів Наталія Шукліна зазначила, що  судова реформа залежить від усіх учасників судового процесу, тому потрібно об’єднуватись на шляху до покращень.
 
       Активно долучались до диспуту й інші учасники круглого столу, які з рештою дійшли до спільного висновку щодо нагальності потреби реформування  та вдосконалення  існуючого процесуального законодавства, приведення його у відповідність європейським принципам та стандартам.
 
       Підсумовуючи результати зустрічі та ділячись враженнями від заходу,  учасники виїзного круглого столу відзначили важливість подібної співпраці правників-професіоналів та її актуальність на ряду із законодавчими ініціативами.