flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВААС он-лайн: трансляції судових засідань

11 червня 2018, 10:13

Винятково публічний характер, сьогодні повинна носити діяльність органів державної влади та громадських організацій у демократичному суспільстві. Така відкритість забезпечується шляхом поширення інформації про діяльність самих органів і організацій у засобах масової інформації та за допомогою інших форм повідомлення населення, забезпечення доступу громадян до участі в їхній діяльності.

Судові рішення, інформація щодо справ, які розглядаються судом та судові засідання, є відкритими, крім випадків, установлених законом.

Гласність є формою реалізації контролю суспільства за роботою судових органів. Принцип гласності характеризує демократизм адміністративного судочинства, а відкритий розгляд адміністративних справ дає можливість громадянам ознайомитися з роботою адміністративного суду безпосередньо.

Тож у нашій статті звернемо увагу на те, як спостерігати за перебігом судового засідання, якщо ти не в суді, як «дисциплінувати» всіх учасників процесу, щоб дотримувались процесуальних норм та захистити право на справедливий суд.

У даний час багато спекуляцій на тему нібито заангажованості суддів у прийнятті рішень, корупційної складової в роботі судової системи. Це пов’язано з дефіцитом інформації у більшості громадян про специфіку роботи суду.

Бути «пілотним» Вінницькому апеляційному адміністративному суду не звикати, а тому ВААС одним із перших в Україні впровадив практику трансляції судових засідань он-лайн. Тим самим показав, що працює чесно і відкрито.

Отже, для того щоб більше людей могли спостерігати за повним ходом судового процесу в реальному часі, можна користуватись важливим механізмом забезпечення гласності судочинства – он-лайн трансляції судових засідань.

Будь-яка особа може зайти на офіційний сайт ВААС та переглянути судові засідання, що, у свою чергу, робить суд ще більш відкритим для суспільства.

Наявність відеокамери у залах судових засідань жодним чином не бентежить ані суддів, ані учасників судового процесу. Єдине, що змінилося із впровадженням нововведення, – необхідно більше уваги приділяти зовнішньому вигляду – естетика в роботі теж важлива. Згідно з бажанням однієї зі сторін, трансляція засідання може бути заборонена, тоді на сайті міститься повідомлення «Онлайн трансляція тимчасово не здійснюється».

Веб-трансляції з залів судових засідань та холу ВААС можна переглянути на офіційному сайті суду.

Поряд із цим, з метою здійснення онлайн-трансляції судових засідань у справах, які мають значний суспільний інтерес, на веб-сторінці суду веб-порталу «Судова влада України» також створено механізм оприлюднення анонсу та розміщення онлайн-трансляцій у вигляді банерів з посиланням на офіційний канал у Youtube «Судова влада України».

Тож усі проведені он-лайн трансляції суспільно-значимих справ можливо переглянути на офіційному каналі на Youtube «Судова влада України» за посиланням: https://www.youtube.com/channel/UCFDRcAmACu5ljF-YUMGctnA. Оновлення доступні й на сайтах судів: http://court.gov.ua/affairs/online/.

Варто зауважити, що Вінницький апеляційний адміністративний суд завжди впроваджує інновації, і ніколи не зупиняється на досягнутих результатах. Тож, розуміючи рівень відповідальності уся успішна команда суддів та працівників апарату ВААС і надалі розвиватимуть якість надання судових послуг, зміцнюючи авторитет судової системи в цілому.

На завершення нагадаємо, що скористатися такими судово-адміністративними послугами ВААС як «Онлайн трансляції», «Електронна доступність» та іншими послугами, Ви можете за допомогою офіційного веб-сайту Вінницького апеляційного адміністративного суду, за посиланням: http://www.vaas.gov.ua/service/ .                ВААС: ми завжди працюємо для Вас