flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адміністративна юстиція на захисті материнства

11 травня 2018, 11:39

День матері – гарна нагода для усіх нас згадати про її роль у житті кожного, а ми ж, у свою чергу, напередодні свята, що  відзначається у другу неділю травня, хочемо нагадати про гарантії дієвого та своєчасного захисту прав матерів у зв’язку з їх особливим статусом.

Чудову традицію вітати найрідніших кожному з нас людей в Україні введено з 2000 року. Цього дня діти дарують своїм матерям квіти, святкові листівки, роблять подарунки власними руками, присвячують мамам пісні і вірші. В Україні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею сім’ї. Величезну роль у вихованні дітей відіграє перша, найрідніша у світі людина — матір. Саме від неї залежить виховання дитини і саме вона прищеплює любов до рідної землі.

Основний закон нашої держави гарантує правовий захист, матеріальну і моральну підтримку материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям (стаття 24 Конституції України). Законодавством України також передбачені пільги та різні гарантії для одиноких матерів. Законом України від 24.11.1992 № 2811-ХІІ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» встановлено гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім’ї, її доходів та віку дітей, ця допомога спрямована на забезпечення пріоритету державної допомоги сім’ям з дітьми у загальній системі соціального захисту населення.

Відповідно до цього Закону призначаються такі види державної допомоги сім’ям з дітьми:

► допомога у зв’язку з вагітністю та пологами;

► допомога при народженні дитини;

► допомога при усиновленні дитини;

► допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

► допомога на дітей одиноким матерям.

Нормами згаданого закону передбачено, що місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та об’єднання громадян за рахунок власних коштів можуть запроваджувати додаткові види допомоги та встановлювати доплати до державної допомоги сім’ям з дітьми.

Попри всі намагання держави захистити материнство і дитинство, на жаль, трапляються випадки оскарження рішень органу, що призначає і здійснює виплату державної допомоги, зокрема, у судовому порядку. Судова влада в Україні покликана бути найміцнішим гарантом дієвого та своєчасного захисту прав і свобод громадян. Завданням суду при здійсненні правосуддя є забезпечення: захисту гарантованих Конституцією України та законами прав і свобод людини і громадянина; захисту прав і законних інтересів юридичних осіб; інтересів суспільства і держави. Ці завдання суд виконує, враховуючи принцип верховенства права, який діє в Україні.

За підсудністю така категорія спорів, як соціальний захист сімей із дітьми, розглядається за правилами адміністративного судочинства. У свою чергу адміністративна юстиція покликана справедливо, неупереджено та своєчасно вирішити спір з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб’єктів владних повноважень.

Отож, адміністративна юстиція стоїть на захисті материнства і вітає з прийдешнім святом – Днем матері! Бажаємо здоров’я міцного, любові і радості, злагоди й миру! Не забудьте і ви привітати найважливіших жінок для кожного з нас та подякувати їм за ласку, за щире тепло, недоспані ночі, турботи й добро!

 

За інформацією відділу забезпечення діяльності голови суду та його заступника