flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВААС захистив права мешканців об’єднаної територіальної громади

04 травня 2018, 09:22

«Рішення обласної ради, що прийняте всупереч законодавчим актам та обмежує права громадян, повинне бути скасованим», – це твердження суголосне позиції ВААС у справі № 824/791/17-а.

У серпні 2015 року рішенням Чернівецької облради утворено Сокирянську  міську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у м. Сокиряни та внесено до Сокирянської міської об’єднаної територіальної громади місто Сокиряни та село Коболчин. А у вересні 2017 року на засіданні Чернівецької обласної ради XVI сесії VII скликання винесено рішення, яким схвалено зміни до перспективного плану формування територій громад Чернівецької області.

Це рішення і стало підставою звернення до суду Сокирянської міської ради, адже ним розширено межі юрисдикції Сокирянської міської ради об’єднаної територіальної громади шляхом приєднання до її складу додатково 17 населених пунктів, 13 сільських рад Сокирянського району Чернівецької області.

Під час розгляду справи Вінницький апеляційний адміністративний суд  підтримав позицію Чернівецького окружного адміністративного суду та  залишив в силі його постанову. Суди обох інстанцій визнали, що рішення Чернівецької ради було прийняте з порушенням вимог закону, а тому має бути  скасованим.

Колегія суддів ВААС у ході розгляду справи звернула увагу на те, що пропозиція про внесення змін до перспективного плану в частині Сокирянської об’єднаної територіальної громади була внесена одним із депутатів обласної ради при обговоренні питання порядку денного та схвалена депутатами  без відповідного подання  Чернівецької ОДА, що є порушенням процедури внесення таких змін.Таким чином, рішення було прийнято без врахування інтересів Сокирянської об’єднаної громади, що передбачено Методикою формування спроможних територіальних громад (затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 № 214). Всупереч встановленим Методикою вимогам не було проведено консультацій із Сокирянською міською радою, а органи місцевого самоврядування повинні вирішувати суспільні питання, що належать до їх компетенції.

Так, зокрема судом встановлено, що з 13-ти сільських рад, які приєднано до Сокирянської ОТГ, 8 знаходяться за межами 20-ти кілометрової зони доступності до адміністративного центру, що  є однією з обов’язкових умов для формування спроможних громад. Тому оскаржуваним рішенням спричинено порушення прав близько 37 %  населення цієї громади, адже Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», визначено, що якість та доступність публічних послуг, що надаються в ОТГ не можуть бути нижчими, ніж до об’єднання.

Водночас судді ВААС акцентували увагу на тому, що у разі зміни перспективного плану об’єднання громад, створені громади не набудуть нового правового статусу та не матимуть прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Таким чином, постанова Вінницького апеляційного адміністративного суду щодо скасування  неправомірного рішення Чернівецької обласної ради спрямована на захист прав позивача, а в його особі й усієї громади у спосіб, визначений КАС України.

 

Переглянути рішення у справі № 824/791/17-а повністю можна у Єдиному державному реєстрі судових рішень