flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Камера…мотор…стоп… ВААС завжди відкритий для співпраці зі ЗМІ

04 травня 2017, 16:21

У Вінницькому апеляційному адміністративному суді з моменту створення діє ефективна система взаємодії з представниками вітчизняних та зарубіжних засобів масової інформації (ЗМІ).

Очільник суду Віталій Кузьмишин неодноразово наголошував на важливості питання налагодження ефективної співпраці судів та медіа в Україні. Для плідної роботи журналістів та судової установи Вінницьким апеляційним адміністративним судом одним із перших було запроваджено посади суддів-спікерів, які й сьогодні вдало ведуть відкритий діалог зі ЗМІ, висвітлюють офіційну позицію від імені суду, надають спеціальні професійні коментарі щодо розгляду апеляційним судом справ.

Як представники ЗМІ так і кожен громадянин, має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів.

У сьогоденні питання ефективної співпраці судів та мас-медіа не втрачає своєї актуальності. Позитивною у взаємодії суду і ЗМІ є тенденція укріплення взаємної поваги до свободи слова, яку уособлюють журналісти, та дотримання незалежності правосуддя, яке здійснює суд.

Одним із видів такої взаємодії є фіксація судового процесу. Питання фіксації судового процесу в Україні регулюється відповідними нормами Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, а також процесуальними кодексами.

Зокрема, якщо ми говоримо про адміністративний процес, то у частині 8 статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що особи, присутні в залі судового засідання, можуть використовувати портативні аудіотехнічні засоби. Проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі, крім тих, які є суб’єктами владних повноважень”.

Що стосується трансляції судового засідання, то вона здійснюється з дозволу суду.

У співпраці ЗМІ із судом, пріоритетним напрямком для журналіста має бути проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляції судового засідання без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав. Така «безперешкодність» є важливою ознакою професіоналізму журналістів.

Вітається, коли клопотання про фото- і кінозйомку, відео-, звукозапис із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню подається заздалегідь, що дозволить створити більш зручні умови для виконання журналістами їхніх професійних обов’язків, зокрема вирішити питання про слухання справи у більшому приміщенні, облаштувати місця для журналістів, операторів та фотокореспондентів, подбати про технічну допомогу представникам ЗМІ тощо.

Ще одним містком між ВААС та медіа є наявність офіційного веб-сайту суду, який використовується не лише для розміщення інформації, корисної для широкого кола громадськості, але й і сторін у справі, адвокатів та й безпосередньо представників ЗМІ.

Працівники суду регулярно наповнюють цей веб-сайт актуальною інформацією та популяризують його у медійному просторі та серед громадськості не лише у своєму регіоні, але й по всій території України та за її межами.

І, звичайно, одним із сучасних дієвих каналів розповсюдження інформації є активне ведення сторінки суду в мережі. «Соціальне спілкування» нашої судової установи та її окремих представників набуло широкої популярності та є передовим і позитивним для розбудови зв’язків зі ЗМІ та суспільством. Запровадження сторінки Вінницького апеляційного адміністратиного суду у популярних соціальних мережах ще у 2010 році було продиктоване бажанням політики суду достовірно, швидко та у зручний спосіб інформувати громадськість про важливі події і заходи, розгляд резонансних справ тощо. Ця сторінка стала також платформою для висловлення окремих думок громадян і вивчення громадської думки загалом про судову установу. Такі формати присутності у соціальних мережах застосовують і працівники апарату суду.

Таким чином, налагодження співпраці з громадськістю та представниками засобів масової інформації стало частиною повсякденної роботи колективу Вінницького апеляційного адміністративного суду. Ми завжди відкриті до спілкування і ніколи не зупиняємось на досягнутому, шукаючи нові шляхи комуніації. ВААС завжди відкритий для вас!

За інформацією відділу забезпечення діяльності голови

суду та його заступника