flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прозорі закупівлі

18 квітня 2017, 10:11

У лютому 2015 року запущено пілотний проект системи електронних державних закупівель ProZorro, який зробив закупівлі відкритими, прозорими і доступними для всіх.

Щоб зробити електронні закупівлі обов’язковими,  також розроблено Закон України “Про державні закупівлі” № 922-VIII, який парламент прийняв 25.12. 2015.

Метою цього Закону є забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері та розвитку добросовісної конкуренції.

Цей Закон застосовується до замовників, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт – 1,5 мільйона гривень.

Також з метою виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 N 166 “Про затвердження Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків” та наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 18.03.2016 N 473 “Про визначення веб-порталу Уповноваженого органу з питань закупівель у складі електронної системи закупівель та забезпечення його функціонування” 13.04.2016 ДП “Зовнішторгвидав України” затвердило наказ №35 “Про затвердження Порядку здійснення допорогових закупівель”

Відповідно до цього наказу допорогові закупівлі з використанням системи ProZorro проводяться за умови, що очікувана вартість закупівлі не може бути меншою, ніж 3000 гривень.

Державною судовою адміністрацією України, відповідно до статей 152-153 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”  02.02.2016 видано наказ №19, яким затверджено Положення про впровадження процедури електронних закупівель у Державній судовій адміністрації України, територіальних управліннях Державної судової адміністрації України, апеляційних, апеляційних господарських, апеляційних адміністративних, окружних адміністративних та місцевих господарських судах.

Відповідно до зазначеного вище  Положення  електронна система закупівель   застосовується, якщо мінімальна вартість товарів та послуг при закупівлях становить 20000 гривень та не перевищує 200000 гривень. Дія цього Положення поширюється на закупівлю товарів та послуг, необхідних для належного забезпечення діяльності установ судової системи.

Вінницький апеляційний адміністративний суд (далі – ВААС)  04.12.2015 теж підписав договір №3735803004122015-19, предметом якого є залучення ВААС до регламенту Електронного майданчика   “Держзакупівлі. онлайн” з правом користування послугою з використання системи електронних закупівель через веб-сайт Електронного майданчика у мережі Інтернет.

Так, за  перший квартал 2017 року ВААС  розміщено і оприлюднено на Електроному майданчику шість договорів, з них чотири договори – допорогова система закупівлі, договір за системою відкриті торги та за переговорною процедурою.

В процесі роботи виникає багато неочікуваних моментів, коли учасники процедури закупівель свідомо знижують загальну вартість запропонованих  товарів, робіт, послуг, щоб здобути перемогу в торгах, при цьому, укладаючи договори, вимушено знижується якість цих послуг чи товарів.

Звертаємо увагу майбутніх учасників торгів, що для ВААС, як і для кожної бюджетної установи ціна запропонованих товарів, робіт і послуг має велике значення, але питання якості все ж важливіше.

 

За інформацією, наданою відділом матеріально-технічного забезпечення,

планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності