flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пенсійний фонд неправомірно не врахував частину трудового стажу пенсіонерці при призначенні пенсії

20 серпня 2015, 08:54

Громадянка звернулась до Управління Пенсійного фонду України із заявою про перерахунок пенсії, але їй було відмовлено в задоволенні через те, що записи в її трудовій книжці містять виправлення та не відповідають вимогам постанови Кабміну та Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників. Така відмова її не влаштувала, внаслідок чого громадянка звернулась до суду за захистом своїх прав, оскільки мала усі підтверджуючі документи щодо стажу.

Вінницький апеляційний адміністративний суд задовольнив позов громадянки до УПФУ про перерахунок пенсії з урахуванням трудового стажу.

Суд зазначив, що відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсії призначаються з дня звернення за пенсією, а основним документом, що підтверджує стаж є трудова книжка. Якщо трудова книжка або необхідні записи в ній відсутні або якщо трудова книжка містить неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки з наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Враховуючи, що позивачка надала довідку з місця роботи за спірний період, Вінницький апеляційний адміністративний суд дійшов висновку, що дії УПФУ щодо відмови перерахувати пенсію є протиправними, та зобов’язав орган Пенсійного фонду здійснити перерахунок з урахуванням спірного періоду.

 

Читати вищезазначене рішення

 

За інформацією відділу узагальнення судової практики
та аналітично-статистичної роботи